Gesprekken over gezag

1 / 12

Hoofdredactioneel

Beste lezer,

Twee jaar geleden besloot de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) het thema ‘gezag’ grondig te onderzoeken. De ROB verdiepte zich in de filosofische en historische wortels van de gezagsrelatie tussen overheid en burger en ging met bestuurders, politici, ambtenaren, professionals en burgers in gesprek over wat gezag voor hen betekent. De bevindingen van de ROB werden opgeschreven in het signalement Gezag herwinnen dat is aangeboden aan minister Hanke Bruins Slot (BZK).

Om een maatschappelijke dialoog over het overheidsgezag te starten doopte de ROB november 2022 om tot de ‘Maand van het gezag’. Verspreid over het hele land wisselden ROB-raadsleden met het grotere publiek van gedachten over de conclusies van Gezag herwinnen. Ook na november bleef de ROB een bijdrage leveren aan debatten, lezingen en andere verdiepende evenementen.

Al met al kwam de ROB hierdoor zowel vóór als na de publicatie van zijn signalement in contact met heel veel verschillende mensen die zich elk op hun eigen manier om het gezag van de overheid bekommerden. Die ontmoetingen heeft de ROB als zeer waardevol ervaren. Duidelijk werd dat gezag voor iedereen weer iets anders betekent en dat het besef van veelkleurigheid van groot belang is voor het herwinnen van gezag.

Animatie 'Overheid moet gezag herwinnen'

In dit digitale magazine blikt de ROB op een aantal van de ontmoetingen in het kader van het traject over het gezag van de overheid terug. Zo kunt u onder andere lezen over de samenwerkingen met de Filosofische School Nederland, over de bijeenkomsten die de ROB met jongeren organiseerde en over de waardevolle ontmoetingen met ‘intermediairs’ – mensen die door hun rol of functie tussen de burger en de overheid instaan.

Daarnaast beschrijven (voormalig) raadsleden Kees Jan de Vet en Daan Roovers als leden van de werkgroep die verantwoordelijk was voor Gezag herwinnen wat zij van de vele ontmoetingen geleerd hebben. Raadslid Huri Sahin – ook lid van de werkgroep – gaat in een interview in op de manier waarop ze de lessen uit het gezagstraject persoonlijk toepast in haar functie als burgermeester van Rijswijk.

Tot slot brengt de ROB in dit digitale magazine de verschillende publicaties die in het kader van zijn onderzoek naar gezag zijn verschenen samen. Niet alleen het signalement Gezag herwinnen en een boekje met praktijkcasussen getiteld Gezicht geven aan gezag, maar ook de podcasts en blogs die de ROB onder de vlag van ‘gezag’ uitbracht. Al deze publicaties hadden niet zonder de inbreng van externen tot stand kunnen komen.

Katrien Termeer

Al met al heeft de ROB met dit digitale magazine recht willen doen aan de mensen die de kennis, inspiratie en inzichten hebben geleverd die voor het slagen van zijn traject over het gezag van de overheid zo belangrijk zijn geweest. Namens de ROB wil ik alle betrokkenen daarvoor dan ook heel hartelijk bedanken.

Ik wens u veel plezier toe bij het lezen.

Met vriendelijke groet,

Katrien Termeer

Voorzitter werkgroep ‘Gezag van de overheid’

Informatie noten

Komend jaar diept de ROB het thema ‘gezag’ verder uit door zich te verdiepen in transparantie en de relatie tussen politiek, beleid en uitvoering.

De laatste benoemingstermijn van Katrien Termeer als raadslid en vice-voorzitter van de ROB liep op 30 juni 2023 af.

Fotoverantwoording

Foto

Auteursrecht

1

© ROB